Friday, August 26, 2011

BaGa!MaNa HaRuS kU LuPaKaN d!RiMu???

assalamualaikum...

Hye guys... sorry hari nie tepat jam 8.45 malam yaya baru ada masa untuk mengupdated my laply GREEN LAND... yaya busy sikit buat biskut raya.. moden ada tradisional pun ada.. insyALLAH before raya yaya tulis entry tu ok.. sebenarnya mood time tulis entry nie adalah sedih+kucewa+terseksa= mencuba untuk melupakan someone... macam mana ye korang kalau nak lupakan someone tu?? someone yang pernah korang sayang sangat... yaya tengah berusaha dah nie.. yaya tahu ramai di luar sana tak tahu macam mana cara nak lupakan seseorang yang kita sayang kan??? so, sini yaya nak kongsi tips dari Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj.. jom, kita baca..


Motivasi Tip melupakan seseorang yang istimewa
(Bersama: Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj)

YANG PALING SEKSA IALAH CUBA MELUPAKAN SESEORANG SEDANGKAN ORANG ITU TIDAK BOLEH DILUPAKAN. DIA SENTIASA DITEMUI; DI TENGAH JALAN, DI DALAM BAS, KETIKA SAMA-SAMA MENUNGGU ANAK DI SEKOLAH, DI PASAR RAYA, DI PASAR MALAM, DI PEJABAT, DI DEWAN KULIAH MALAH DI MANA-MANA SAJA. LEBIH SEKSA KALAU ADA KENANGAN-KENANGAN TERTENTU BERSAMANYA. SETIAP KALI CUBA MELUPAKANNYA, SEMAKIN RINDU PULA JADINYA.

Begitulah hakikat hidup. Berkenalan itu jauh lebih mudah daripada cuba berpisah. Walaupun perkenalan memerlukan keberanian, kesabaran, iltizam, kesungguhan tetapi perpisahan memerlukan jauh lebih banyak daripada semuanya itu. Anda perlu berani untuk melupakannya sedangkan anda memang tidak mampu melupakannya.
Bagaimana lagi harus bersabar sedangkan anda tidak mampu mengelak. Hendak iltizam apa lagi kalau kesungguhan untuk melupakannya juga tidak kesampaian. Begitulah seksa dan deritanya detik-detik untuk berpisah. Sebab itulah usah mudah-mudah membina hubungan istimewa sebab perpisahan kalau terjadi pada saat begini sangat menyeksakan. Jika anda tidak mampu melupakannya, tidak usahlah melupakannya. Mengenang kebaikan seseorang atas nama ALLAH adalah jauh lebih baik berbanding membenci seseorang atas kejahatannya walaupun atas nama ALLAH. “Tiada yang paling indah dalam hidup selain bersaudara denganmu, tiada yang lebih sakit selain berpisah denganmu, tiada yang lebih manis bila ada kenangan bersamamu, namun ada yang terbaik dalam memori hidupku kerana ada kebaikan dan pengorbananmu.” Hidup memang perlu toleransi sebab membenci itu menyakitkan jiwa, ia menyesakkan nafas dan membasmi bahagia. Sebaliknya menyayangi itu mengkayakan jiwa, melegakan nafas dan menjamin bahagia. Namun, atas pelbagai sebab dan alasan, ada kalanya kita seolah-olah ‘wajib’ melupakan seseorang, bukan disebabkan dia itu tidak baik tetapi semata-mata kita tidak mampu lagi hendak mengingatinya. Setiap kali teringat hati terlalu kesal berpisah dengannya, jiwa rasa digarit-garit dengan garpu, maka tatkala ini adalah lebih baik menghilangkan semua memori dan membina lapangan baru. Bagaimana? Berikut adalah beberapa tip melupakan seseorang. Ia telah membantu ramai orang yang tidak upaya memadamkan bayang-bayang seseorang dalam hati dan memori.


- Buang semua kenangan bersamanya termasuk gambar, lagu, cenderahati dan lain-lain. Bukan tidak lagi menghargai pemberiannya tetapi tidak mahu lagi terkenang-kenangkannya.
- Kenang kejahatannya lebih daripada kebaikannya. Bukan hendak menafikan kebaikan-kebaikannya tetapi tidak mungkin melupakan jika sarat dengan memori kebaikan.
- Anggap dia dijadikan bukan untuk anda. Dia untuk orang lain dan anda juga untuk orang lain.
- Percaya pada jodoh, takdir dan hikmah di sebalik perpisahan itu. Pasti ada.
- Carilah pengganti. Usah setia pada prinsip lapuk yang merugikan. Hidup perlu diteruskan dan diurus dengan baik.
- Usah biarkan hati digayut rindu, pilu.
- Elakkan kerap bersendirian tapi keluarlah aktifkan diri.
- Anggap dia tak pernah wujud di muka bumi ini dan anda tidak pernah berkenalan dengannya.
- Faham dan percaya anda sengaja ditemukan insan yang salah supaya akan lebih bersyukur apabila bertemu insan yang betul.
- Mohon pada ALLAH supaya dia lenyap dari fikiran anda.

itulah sedikit sebanyak tips yang yaya dapat dan boleh kongsikan dengan korang semua.. mana tahu ada juga yang tengah dalam keadaan seperti yaya.. apa pun, doakan yaya agar dapat menerim apa yang terjadi dengan redha..doakan yaya berjaya melupakan dia.. semoga dia bahagia bersama insanyang tersayang..


~Duhai WANITA,..andai hidup tak dihadiri lelaki...xbererti diri xdiingini...usah bimbang kerana cinta Allah itu pasti...Allah memelihara hati dan jiwa daripada dikecewakan dan didatangi penyakit riak..dekatkan diri pada Illahi..pasti cinta sejati kau temui...usah berharap cinta insan yang kau sendiri tidak pasti...diamkan lelaki yang kau sukai...berdoa pada Illahi.InsyaAllah,kau pasti di cari...JAGALAH ALLAH,ALLAH PASTI MNJAGAMU~
~ wink3 <3 ~

No comments:

Post a Comment